2010 Helsingin kaupungin sosiaalivirasto, Neljän sukupolven leikkipuisto -hanke: Aistipuistossa suhisee ja liplattaa Paltanpuisto: Lupa liikkua ja leikkiä 2010


Turun lähellä sijaitsevassa Paimiossa tutustumiskohteena oli vanhuksille suunnatun Paltanpuiston palvelukeskuksen vuonna 2009 valmistunut liikunta- ja luontopiha. Paltanpuisto on suljettu aidalla ja suunnattu enemmän ikäihmisille ja sitä kuvaa paremmin sana aistipuisto. Meitä pyydettiin sulkemaan silmät ja kuuntelemaan. Puiden lehdet kahisivat ja pieni suihkulähde liplatti rauhoittavasti.

Pihalla oli portaita ja tasapainoa tukevia liikuntalaitteita ja penkkejä. Opimme, että penkiltä seuraavalle penkille pitää olla näköyhteys, jotta heikompikuntoiset uskaltau-tuvat liikkeelle. Toiminnanjohtaja Marjis Virtanen puhui meille myös kauniisti ja in-nostavasti siitä, miten liikunnan ja ulkoilun pitää tulla osaksi hoitokulttuuria ja miten tärkeää on herättää halu ja kaipaus ulkoiluun. Jos sängyssä on pyörät, sängyn voi tuoda ulos. Muun muassa tätä varten Paltanpuistossa oli ihastuttava katettu piharakennus.

Penkkien merkitys ja laajemmin eettiset periaatteet liikunnan ja ulkoilun järjestämi-seksi ovat tärkeitä. Meille jokaiselle tulee se päivä, jolloin ulkoilu ei ihan yksin onnistu ja parinkymmenen metrin välein olevat penkit eivät ole sittenkään liian lähellä toisi-aan.

Kohde
Paltanpuisto – Paimio
Hyvät puolet

Monipuolinen valikoima aisteihin vaikuttavia ideoita, kävelyn avustuslaitteita, silmäniloa, korville kuule-misen iloa, talon asukkailla hyvä saavutettavuus, lenkki kiertää talon -> sopivan pitkä lenkki/ulkoilu matka palvelutalon asukkaalle, suunnattu selvästi ikääntyneille, katettu grilli, puutarhan hoidon mah-dollisuus, vuoteella voidaan asiakas tuoda katettuun huvimajaan.

Huonot puolet/parannettavaa

Ei varsinaisia liikuntalaitteita tai kuntoiluun tarkoi-tettuja laitteita, penkkejä voisi olla myös matalam-malla -> pienelle henkilölle tänne kehitetty uusi penkkimalli voi olla korkea, talvikunnossapito vaike-aa.

Muita havaintoja

Esteettisyys mietitty kokonaisuus, arkkitehtuuri ja valaistus (ollut aluksi liian kirkas) sopivat yhteen, istutuksia paljon ja vesiaiheita. Kuntoiluportaiden pitää johtaa jonnekin, penkiltä näkyy seuraava penk-ki. Liikunta- ja ulkoilukulttuurin luominen tärkeää.

KAIKEN IKÄISTEN LIIKUNTAPAIKAT

Vihdin ja Paimion tutustumisretken terveiset
                            

Ehkä näin voi todeta, hyvä reissu, kun 14 pääosin lapsiperheiden ja vanhusten palveluiden sekä Käpylän alueen vanhusten kanssa toimivien tahojen eli Käpynetin edustajista koostunut ryhmä palasi tutustumismatkalta Vihdin ja Paimion lähiliikuntapaikoista. Innokas porukka hyppäsi pikkubussiin aamun koitteessa tiistaina 22. syyskuuta.
                            

Matkaporukkaa yhdistävänä tekijänä oli Neljän sukupolven leikkipuisto -hanke, jonka tavoite on tutkiskella ja kehittää kaiken ikäisille suunnattuja liikuntapaikkoja. Hanke käynnistyi vuosi sitten Käpynetin valtuustoaloitteesta, jolla se halusi kehittää Käpylän alueen kenttiä ja leikkipuistoja soveltumaan kaiken ikäisten liikuntaan.
                            

Hanke sai rahoitusta tälle vuodelle Terve ja turvallinen kaupunki -neuvottelukunnalta. Hankkeen yleisenä tavoitteena on tuottaa tietoa ja luoda malli kaiken ikäisten liikuntapaikkojen kehittämiseen. Ei siis pelkästään lasten tai vanhusten, vaan myös nuorten ja työikäisten. Toisena hankkeen tavoitteena on tarkastella Käpylässä sijaitsevan leikkipuisto Intian pihaa kaiken ikäisten liikuntapaikan näkökulmasta. Leikkipuiston pihasta on tarkoitus tehdä nykytilan kartoitus ja kehittämissuunnitelma. Myöhemmin, mikäli rahoitusta löytyy, suunnitelma voidaan toteuttaa.
                            

Tämä mielessä suuntasimme bussin nokan ensin kohti Vihtiä. Nimittäin Nummelan keskustaan on Vanhusten Kaarikeskuksen viereen valmistunut tänä vuonna Kaarenkierros, joka on 160 metriä pitkä, yleisurheilukentillä käytetyillä tartanilla päällystetty kuntopolku. Sen varrella on niin ikäihmisille kuin muillekin soveltuvia liikuntalaitteita. Laitteina oli käsipyöräruori olkapäiden liikkuvuuden parantamiseen, surflaite kylkien ja tasapainon kehittämiseen, tasapainoaita, nojailutanko, rinta- ja käsilihaksia varten laite, jalkaprässi, iso tasapainorata ja hiihtostepperi, jotka kaikki testasimme. Varsinkin hiihtostepperi sai elämänsä vauhdit ryhmäläisiltämme, että ainakin minua hieman hirvitti. Kuin tilauksesta, meidän kaiken ikäisten liikuntapaikan teemaryhmän näkökulmasta, paikalla oli myös keltaisiin liiveihin pukeutunut päiväkotiryhmä testaamassa laitteita. Hauskaa oli sekä meillä että lapsilla.

80-vuotias näytti miten laitteet toimivat
                            

Itse reitin opastajaksi saimme Kaarenkierroksen idean esittäjän, Anja Korpela-Aholan, joka reippain ottein näytti miten laitteet toimivat ja mitä missäkin tehdään. Esittelijän 80 ikävuotta ei liikuntalaitteissa näkynyt. Samalla hän näytti liikesarjat, joilla hän kuntoutti kipeää polveaan. Toisena opastajana oli Karkkilan, Nummi-Pusulan ja Vihdin perusturvakuntayhtymän fysioterapiaosaston osastonhoitaja Tarja Marsalo, joka oli asiantuntijatukena laitteiden suunnittelussa ja valinnassa. Tarja ohjaa innokkaasti myös omia asiakkaita Kaarenkierrokselle kuntoilemaan.

Sulkekaa silmät ja kuunnelkaa – aistipuistossa suhisee ja liplattaa
                            

Anjalle sanoimme hei ja toivotimme etukäteen onnittelut seuraavana viikonloppuna pidettävistä 80-vuotissyntymäpäivistä. Mukaan kaappasimme Tarjan ja sitten matka jatkui kohti Turun lähellä sijaitsevaa Paimiota. Siellä tutustumiskohteena oli vanhuksille suunnatun Paltanpuiston palvelukeskuksen pihaan tehty liikunta- ja luontopiha. Palvelukeskuksen toiminnanjohtaja Marjis Virtanen esitteli meille palvelukeskuksen sisätilat, tervehdimme vanhuksia ja toimme terveiset Helsingistä.
                            

Jos Kaarenkierros oli avoin liikuntapaikka ja kaikenikäisille soveltuva, Paltanpuisto oli suljettu aidalla ja suunnattu enemmän ikäihmisille ja sitä kuvaa paremmin sana aistipuisto. Marjis pyysikin meitä sulkemaan silmät ja kuuntelemaan. Puiden lehdet kahisivat ja pieni suihkulähde piti rauhoittavaa liplatusta. Toki portaita ja tasapainoa tukevia liikuntalaitteita oli myös ja samoin kuin penkkejä. Marjis totesi, että penkiltä seuraavalle penkille pitää olla näköyhteys, jotta heikompikuntoiset uskaltautuvat liikkeelle.
                            

Marjis puhui myös kauniisti ja innostavasti siitä, miten liikunnan ja ulkoilun pitää tulla osaksi hoitokulttuuria ja miten tärkeää on herättää halu ja kaipaus ulkoiluun. Jos sängyssä on pyörät, sängyn voi tuoda ulos. Muun muassa tätä varten Paltanpuistossa oli ihastuttava katettu piharakennus, jonka yksi seinä oli lasitettu.
                            

Penkkien merkitys ja laajemmin eettiset periaatteet ovat tärkeitä, sillä meille jokaiselle tulee se päivä, jolloin parinkymmenen metrin välein olevat penkit eivät ole ollenkaan huono idea.

Innostava retki
                            

Leikkipuisto Kimmosta ohjaaja Maarit Pietilä ja leikkipuisto Intiasta tiiminvetäjä Minna Sivén kehuivat päivän antia.
                            

”Erityisesti vanhusten liikunnan mahdollistaminen Paltanpuistosta jäi mieleen, kun taas Vihdissä lapset olivat mukana”, Maarit kommentoi retkipäivää.
                            

Leikkipuisto Intiassa on tällä hetkellä huomioitu pääasiassa pienet lapset. ”Olisi hyvä jos leikkipuistoissa voisi olla liikuntavälineitä äideille esimerkiksi synnytyksen jälkeistä kuntoutusta varten”, toteaa Minna, jolla on työkokemusta myös vanhusten kanssa tehtävästä työstä.
                            

Vanhuspalveluiden lähityön sosiaaliohjaaja Tarja Melin, kommentoi päivän antia positiiviseksi ja innostuneeksi. Eri-ikäisille suunnattujen liikuntapaikkojen idea konkretisoitui, kun käytiin kahdessa erilaisessa paikassa. ”Leikkipuistot eivät ole kaikille ennestään tuttuja, joten esimerkiksi ennaltaehkäisevillä kotikäynneillä voisi mainostaa kyseisiä liikuntapaikkoja”, tiivisti Tarja.

Helsingissä on myös mielenkiintoisia paikkoja
                            

Helsingissä on myös mielenkiintoisia lähiliikuntapaikkoja muun muassa ikäihmisille suunnattu Taavetinpuisto Pikku-Huopalahdessa, Lauttasaaressa suuri lapsille ja nuorille suunnattu liikunta-alue, Vuosaaren Aurinkolahden rannalla on vasta avattu lähiliikuntapaikka ja Maunulassa on ikäihmisille suunnattu 260 metriä pitkä luontopolku. Osaan Neljän sukupolven leikkipuisto -hankkeen työryhmä on jo tutustunut ja osaan tullaan tutustumaan lähiaikoina. Hankkeemme kannustaa myös lukijoita tutustumaan kyseisiin paikkoihin.

Vihdin ja Paimion retkelle 22.9.2009 osallistuneet:
                            

Marja-Kirsti Eliasson, hake

Minna Sivén, lava, leikkipuisto Intia

Maarit Pietilä, lava, leikkipuisto Kimmo

Tarja Melin, vava, eteläinen sosiaali- ja lähityö

Sari Koivisto, vava, Riistavuoren vanhustenkeskus

Eija Bärlund-Toivonen, vanhusneuvosto

Riitta Halttunen-Sommardahl, hake

Virpi Silvanto, Suursuon sairaala

Kai Suutari, Suursuon sairaala

Tintti Karppinen, Käpynet

Tuija Epäilys, Heseva

Juha Kesänen, lava, toiminnan ja johtamisen tuki

Timo Vierelä, vava, toiminnan ja johtamisen tuki

Outi Paulig, vava, toiminnan ja johtamisen tuki

Lisätietoja:
                            

Juha Kesänen, kehittämiskonsultti, lapsiperheiden palvelut, puh. 3107 4119

Outi Paulig, kehittämiskonsultti, vanhusten palvelut, puh. 3104 3580

Timo Vierelä, suunnittelija, vanhusten palvelut, puh. 3104 2858

23.10.2009

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti