6/08 Dialogi lehti - Mirja Karlsson: Paimion vanhukset ulkoilevat uudella elämyspihalla


Vanhusten ulkoilu

Paimion vanhukset ulkoilevat uudella elämyspihalla

Paimiossa on jo pitkään panostettu vanhusten ulkoiluun. Paltanpuiston palvelukeskuksen asukkaita lykästi oikein kunnolla, kun keskus sai tänä kesänä uuden, elämyksiä ja virikkeitä tarjoavan liikunta- ja aistipihan.

Paimion Palvelukeskussäätiön toiminnanjohtaja Marjis Virtanen iloitsee, kun unelma uudesta, erityisesti vanhuksia varten suunnitellusta pihasta toteutui. Kehittämistyön tavoitteena oli esteettinen, esteetön, harjoittava ja houkutteleva piha. Sellainen myös saatiin.

- Onnistuin vakuuttamaan säätiön hallituksen ulkoilun terveyttä edistävistä vaikutuksista vanhuksille: aivot saavat happea ja aistit positiivisia virikkeitä. Ulkoilu harjoittaa kehoa monipuolisesti ja vaikuttaa fyysiseen, psyykkiseen ja sosiaaliseen toimintakykyyn, hän hehkuttaa.

Jos ulkoilu tekee hyvää vanhoille ihmisille, ei siitä ole haittaa hoitajillekaan. Virtasen mukaan ulkoilu tarjoaa henkilöstöllekin elvyttävän hetken haukata happea. Kun työ on vaativaa ja raskasta, pienet ulkoiluhetket piristävät.

Virtanen toivoo, että elämyksiä tarjoavia pihoja saataisiin maan muihinkin hoitolaitoksiin. Vanhusten ulosvienti on kuitenkin tärkeintä, olivatpa olot mitkä tahansa. Paltanpuistossa raportointia on vähennetty, jotta vuorossa oleva hoitaja ehtii valmistella vanhukset ulkoiluun. Iltavuoroon tulija lähtee heti heidän kanssaan ulos.

- Siinä on aikaa noin yksi tunti ja vartti. Se riittää mainiosti, jotta mahdollisimman moni vanhus ehditään ulkoiluttaa, Virtanen sanoo.

Ulkoilu vähentää myös lääkkeiden tarvetta. Paltanpuistossa uni- ja psyykenlääkkeiden käyttö on vähäistä. Vanhukset nukkuvat hyvin ja heidän vatsansa toimii, kun heillä on puuhaa päivisin.

Ulos voi myös houkutella

Marjis Virtanen puolustaa voimakkaasti vanhusten oikeutta ulkoiluun. Kun muutto palvelutaloon on jo muutenkin iso asia, jäljellä olevaa toimintakykyä tulisi vahvistaa jalkeilla ololla sisällä ja ulkoilulla.

- Meillä on kyllä säännökset vankien ja häkkieläinten ulkoilusta, mutta vanhuksista on vasta ensimmäiset suositukset. Täällä Paltanpuistossa ulkoillaan niin kesällä kuin talvellakin.

Ulkona kävely myös tilastoidaan. Käytännössä se tarkoittaa, että seinällä on paperi, johon ruksataan ne päivät, jolloin asukas on ollut ulkona. Siitä sitten nähdään, milloin hän on kävellyt ja olisiko jo aika viedä hänet uudestaan pihalle.

Erityisesti muistisairaiden ihmisten ulkoiluttaminen on haasteellista, koska heillä ei ole välttämättä omaa halua mennä ulos.

- Silloin pitää käyttää houkuttimia. Lähdemme esimerkiksi katsomaan, onko kukat hoidettu tai kuljemme lähellä "tuoksuvanaa", perennoista koostuvaa kukkapenkkiä, Marjis Virtanen vinkkaa.

Nykyaikainen vanhustyö merkitsee Virtaselle muun muassa sitä, että ulkoilu on kaikille mahdollista. Kun vanhus kävelee pihalla vaikkapa 50 metriä tai 500 metriä, hoitaja voi samalla havainnoida hänen toimintakykyään. Näin hoitajat oppivat näkemään toimintakyvyn muutokset.

Ulkoilun lisäksi Paltanpuistossa luotetaan kuntouttavaan työotteeseen. Asukashoitajat toteuttavat sitä yksilöllisesti kunkin asukkaan hoidossa.

Piha pitää aistit valppaina

Paltanpuiston piha on täynnä silmää, korvaa ja nenää hiveleviä yksityiskohtia. Yhdestä nurkkauksesta löytyy pieni vesisuihku. Sen ympärillä olevilla penkeillä voi kuunnella veden solinaa, mutta myös tuulen tuiverrusta. Marjis Virtanen nimittääkin tätä kohtaa erityiseksi ”herkistelykohdaksi”.

- On tärkeää, että pihalla voisi tehdä jotakin kuten haravoida tai kitkeä rikkaruohoja. Lisäksi tänne on kasvamassa omenatarha, jossa voi vapaasti käydä omenavarkaissa, hän nauraa.

Pihalta löytyy kasvinhoitopöytä, jonka lavaa voi nostaa ja laskea. Pyörätuoliasukaskin voi vaihtaa siellä multaa kukkapurkkiin. Siellä on myös viinimarjapensaita, jotka on tarkoitettu asukkaiden iloksi ja marjat suun mausteeksi.

Aidan takana näkyy kaksi isoa, harmaata kiveä, joista Virtanen toivoo ”muistokiviä”.

- Ajattelin, että nämä olisivat sitä varten, että voisimme muistella palvelukeskuksessa eläneitä ihmisiä. Näihin ei tule nimiä eikä laattoja, mutta muisteluun ne silti sopivat.

Penkkejä riittävän tiheästi

Kun pihalla käyskentelee huonokuntoisia vanhuksia, penkit ovat erityisen tärkeitä. Paltanpuistossa ensimmäinen on jo ulko-oven pielessä. Asukkaiden ulosmeno onnistuu parhaiten, kun he näkevät penkin heti ovelta. Pihalla penkit on sijoitettu 20 metrin välein. Osa niistä on kiinteästi paikoillaan, osa siirreltäviä.

- Penkkejä on oltava niin tiheästi, että vanha ihminen tuntee olonsa turvalliseksi. Hänen on nähtävä penkki edessään, se ei saa olla mutkan takana, Marjis Virtanen sanoo.

Paltanpuiston pihalla on myös huvimaja, jonne asukkaan voi viedä vaikka sängyllä. Huvimajan toiselle puolelle on tulossa kesäkeittiö grillausta ja kahvinkeittoa varten. Toinen puoli on lasitettu ja siellä voi istuskella lukemassa tai lepäämässä.

Fyysistä kuntoakaan ei ole unohdettu. Pihalla on pelialue ja sellaisia kuntoa ylläpitäviä laitteita kuin tasapainolankku, ulkonojapuut ja heittoteline. Pihaa kiertää myös sorapintainen polku.

- Meidän pihamme välineet eivät kaikki ole kalliita, Virtanen toteaa. – Halusin tietoisesti välttää puuhamaa-tunnelmaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti